Πρόσφατη φωτογραφία.
Έτσι θα μοιάζει όταν ολοκληρωθει.
Έτσι θα μοιάζει όταν ολοκληρωθει.
Είναι κόσμημα της μηχανικής γιατί ειδικά γι αυτό αναπτύχθηκαν εντελώς νέες πρακτικές. Το σχήμα του είναι φτιαγμένο έτσι που να μειώνει την αντίσταση στον αέρα, έχει αναπτυχθεί ειδικό σύστημα εξαερισμού και τρόπων διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς/τρομοκρατικής ενέργειας. Ακόμα και η διαχείριση των ανελκυστήρων ήταν ένα επίτευγμα( διώροφοι, με ταχύτητα 18m/sec), τα πλαίσια του εξωτερικού του κτηρίου είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να μην απορροφούν τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στο dubai. Ειδικές αντλίες για να ανεβάζουν το μπετόν σε τόσο μεγάλα ύψη σε γρήγορο χρόνο και πολλές άλλες καινοτομίες.
Η αρχιτεκτονική του Πύργου είναι εμπνευσμένη από ένα λουλούδι! Οι κατασκευαστές υποστηρίζουν ότι πήραν στοιχεία και από την τοπική Ισλαμική αρχιτεκτονική. Αρχιτέκτονες είναι οι Skidmore, Owings και Merrill. (φώτο κάτοψης)
Το όλο project πέρα από την κατασκευή του Burj Dubai περιλαμβάνει και την κατασκευή του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου στον κόσμο(πάνω δεξιά όπως κοιτάμε την φωτογραφία), δύο πολυώροφα ξενοδοχεία και όλα αυτά μέσα σε ένα σύμπλεγμα από τεχνητές λίμνες και πάρκα πρασίνου με συνολικό κόστος 20 δις δολάρια(το κόστος των Ολυμπιακών της Αθήνας ήταν περίπου το μισό, δηλαδή 10 δις δολάρια).
Το τελικό ύψος του Burj Dubai δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα επίσημα, πιστεύεται όμως ότι θα είναι γύρω στα 800 μέτρα. Σήμερα το ύψος του έχει φτάσει τα 650 μέτρα. Οι λειτουργικοί όροφοι θα είναι περίπου 160 με 170.
Το έργο το έχει αναλάβει η Samsung(όχι δε φτιάχνει μόνο κινητά και τηλεοράσεις) για λογαριασμό της Emaar, την μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία στον κόσμο(αν δεν κάνω λάθος ελέγχεται από το κράτος του dubai).
Για το έργο δουλεύουν περίπου 5.000 εργάτες και περίπου 30 κατασκευαστικές εταιρίες. Ωστόσο υπάρχουν αντιδράσεις για τις συνθήκες εργασίας και για τις αμοιβές των εργαζομένων.
Links:
Φωτογραφίες από τον Imre του skyscrapercity.com
Κείμενα από wikipedia και BurjDubai.com καθώς και διάσπαρτες πληροφορίες απο το skyscrapercity.com.
Παρακάτω ένα ντοκυμαντέρ από το youtube: